Dojčenie
Väčšina budúcich mamičiek už počas tehotenstva plánuje, že bude dojčiť svoje bábätko čo najdlhšie. Milé maminky, pokiaľ vám to zdravotný stav dovolí,
robíte naozaj dobre. Význam materského mlieka je pre novorodenca nepopierateľný.
Niektorým tehotným sa tesne pred pôrodom, alebo prvé dni po pôrode vylučuje špeciálna tekutina - kolostrum. Pre bábätko je to vlastne prvá potrava,
prvé mliečko, ktoré je veľmi cenné, v ktorom bábätko dostane vzácnu a neopakovateľnú kombináciu ochranných látok, ktorá často rozhoduje o imunite bábätka.
Preto odborníci všade vo svete stále hovoria o dôležitosti dojčenia od prvých chvíľ, ako sa bábätko narodí a o prikladaní bábätka na prsník matky
čo možno najskôr po pôrode.
Čo obsahuje kolostrum? Okrem iného:
- laktoferín - tento protein stimuluje činnosť imunitného systému. Bábätko chráni pred vírusmi a baktériami
- telomerázu - veľmi dôležitý pri bunkovom delení
- imunoglobulíny - taktiež tieto proteíny chránia bábätko proti vírusom a infekciám
- rastové harmony - podporujú správny rast a vývoj bábätka
- cykotíny - podporujú imunitný systém, prenášajú informácie medzi bunkami
V kolostre sú aj:
- minerálne látky
- magnézium
- tuky
- karbohydráty
- vitamíny A,B,C,E
V materskom mliečku sú dokonca aj kmeňové bunky a bola tam dokázaná aj ribonukleová kyselina, ktorá je taktiež veľmi dôležitá pre správny vývoj bábätka.
Dojčenie je pre matku a bábätko úplne prirodzené. Nie je to choroba, takže mamička by nemala držať pri dojčení žiadnu prísnu diétu. To, čo zje, sa odrazí
na chuti mliečka a bábätko tak ako keby skúšalo práve cez dojčenie nové chute. Práve rozmanitá strava mamičky pozitívne ovplyvňuje aj bábätko.
Treba, samozrejme, dodržiavať niekoľko všeobecne platných zásad a pokiaľ je vaše bábätko citlivé na niektoré druhy ovocia a zeleniny, tak ich treba jednoducho vynechať.
Všeobecne platné zásady:
1. Strava
Strava má byť pestrá a vyvážená a malo by v nej byť všetko, ako sa ľudovo hovorí, čo u nás, v našich zemepisných šírkach vyrastie a dozreje:
obilniny, zemiaky, ovocie a zeleniny, ktoré sa u nás pestujú a dozrievajú, mlieko, jogurt, syr, hydinové mäso, sladkovodné ryby, vajíčka.
Žiadne citrusy, kiwi, mango a iné cudzokrajné ovocie.
Piť skôr iba vodu, niektoré bábätká môžu mať problémy s vetrami (alebo ak majú citlivú kožu), ak mamička pije ovocné šťavy a džúsy.
2. Nevhodné potraviny
Keďže každé bábätko je iné a každé bábätko môže na niečo iné reagovať, je úlohou mamičky aby rozpoznala, na ktoré potraviny bábätko reaguje
napr. vyrážkou, bolesťami bruška, alebo redšou stolicou. Tieto potraviny potom treba na nejaký čas zo stravy vynechať.
Ktoré sú to? Na to musí prísť každá mamička sama. Ak vaše bábätko nemá príznaky ako kolika, plynatosť alebo iné problémy do 6 hodín od konzumácie
určitej potraviny, nie je dôvod si túto potravinu odopierať.
Nadúvací, kolikový efekt majú hlavne tieto potraviny: cesnak, cibuľa, kapusta, špenát,pažitka, petržlen, brokolica, hrach, fazuľa, kaleráb, redkovka,
tymián, čierne korenie, neošúpané jablká.
3. Dostatočne piť
V prípade, že mamička nemá dostatok tekutín, môže si tak nechtiac znížiť tvorbu mlieka. Ideálna je čistá voda v pravidelných intervaloch.
Do prijatých tekutín sa počíta aj mlieko a polievky. Na trhu dostať aj čaje na dojčenie a rôzne bylinky, ktoré podporujú tvorbu mliečka.
4. Dostatočný energetický príjem
Niektoré mamičky, v snahe čo najrýchlejšie získať postavu, akú mali pred tehotenstvom, pristupujú k nezdravím redukčným diétam. Ideálny pokles
hmotnosti dojčiacej mamičky aby sa dostala na váhu pred tehotenstvom je 0,5 - 1 kg za mesiac. V prípade, že dojčiaca mamička drží prísnu diétu
a chudne príliš rýchlo, odbúrava sa jej príliš rýchlo aj telesný tuk. Z takto rýchlo odbúraného telesného tuku sa môžu uvoľňovať niektoré
toxické látky, ktoré máme v tele všetci a tieto toxické látky sa prirodzene uvoľňujú aj do materského mlieka.
Taktiež si treba dať pozor aj na prejedanie. Nie je pravda, že prejedaním sa zlepší kvalita a výživná hodnota mliečka.
Odporúčame, hlavne v tomto období, nekomzuvovať sladkosti, biele pečivo, tučné syry, smotany, šľahačky, vyprážané jedlá, paštéty, údeniny, salámy.
5. Dojčenie a alergia
Ak je bábätko dedične predisponované, môže kontakt už len s malým množstvom alergénov viesť k senzibilizácii detského imunitného systému. Preto je vhodné,
aby sa mamička počas dojčenia samozrejme vyhýbala alergénom, na ktoré vie, že je alergická a pridala k nim aj najznámejšie potravinové alergény ako
morské ryby, kraby, oriešky, arašidy, kakao, čokoláda, exotické ovocie (citrusy, kiwi, sója).
Milé dojčiace mamičky. Najlepšia je zlatá stredná cesta. Netýrajte sa zbytočnými obmedzeniami, ale ani to nepreháňajte hlavne s cudzokrajnými potravinami.
Každé bábätko je iné, počúvajte svoje bábätku. Počas dojčenia sa s ním rozprávajte, pozerajte sa ne neho, pohladkajte ho. Mobil počas dojčenia by mal byť
tabu. Aby bábätko cítilo, že tieto chvíle patria iba vám dvom, že je milované a že ste pri ňom aj myšlienkami, nie len po telesnej stránke.